20 februari

20 FEBRUARI


Na 50 jaar  is het moeilijk voor te stellen hoe het was om als jonge migrant drieduizend kilometer je geluk te zoeken. In het bijzijn van de burgemeester van Ede, Marokkaanse consul-generaal 's Hertogenbosch en de Marokkaanse ambassadeur zijn op 20 februari 2016 zeventien Marokkaanse migranten in het zonnetje gezet. Zij zijn dankzij hun durf en moed de pioneers geweest voor de multiculturele samenleving waarin we tegenwoordig leven in Nederland.


Hoe zijn deze pioneers in Ede terechtgekomen?


'Het is heel wat jaren geleden dat ik zelf vanuit Marokko naar Ede ben gekomen. Afscheid nemen van mijn familie en vrienden was dan ook erg zwaar. Mijn schoonvader. een van de eerste Marokkaanse gastarbeider die in Ede is terecht gekomen had net als de rest eerst het idee om wat geld te verdienen om daarna weer terug te keren naar Marokko. Ze zijn op heel veel verschillende manieren in Ede terechtgekomen......'.De verhalen van de eerste 17 Marokkaanse gastarbeiders in Ede worden beschreven in een kleurrijk boek die begin 2018 zal uitkomen, hou deze site in de gaten.

Wat was hun eerste indruk van Nederland?


'Eenmaal bij aankomst in Nederland was ik verwonderd om het typische Nederlandse landschap. Vanaf die exacte dag heeft mijn vrouw mij verteld hoe het in dit land eraan toeging. Ze wilde graag dat ik in ieder geval de taal leerde, om met andere te communiceren.....'.


'Uiteraard kon ik ervoor kiezen om enkel mijn simpele werktaken uit te voeren en in mijn eigen wereld te blijven zitten, maar ik heb daar bewust niet voor gekozen. Ik ben altijd erg nieuwsgierig geweest en dus was van verlegenheid geen sprake van. Ik wilde leren, ik wilde kunnen praten met iedereen. Maar ook wilde ik de mensen, de cultuur en de normen en waarden leren kennen.....'.
'Natuurlijk leerde ik ook de feestdagen kennen. Van de nationale tot aan de christelijke feestdagen. Zelf vierde ik de feestdagen grotendeels niet, maar ik respecteerde de gebruiken wel. Uiteraard zorgde dit voor gesprekken met mijn vrouw. In hoeverre nemen we de Nederlandse cultuur over? Wat past er bij onze normen en waarden? Wat vinden we zelf fijn.....'.De verhalen van de eerste 17 Marokkaanse gastarbeiders in Ede worden beschreven in een kleurrijk boek die begin 2018 zal uitkomen, hou deze site in de gaten.


HASSAN EL GHOUTI


Initiatiefnemer, bedenker en organisator van 50 jaar Marokkaanse migranten in Ede

Wilt u meer weten?

50jaarede@gmail.com